آشنایی با ماشین آلات نساجی و انواع آن

ماشین آلات نساجی تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز در تولید پارچه و منسوجات نساجی می باشند. در حقیقت ماشین آلات نامی کلی برای این تجهیزات است. پارچه طی مراحل و  فرایندی سخت و پیچیده تولید می شود و تمامی این مراحل به کمک ماشین ها مخصوص انجام می گیرد. نساجی صنعتی است که در تمامی ابعاد زندگی بشر رخنه کرده است. همچنین این صنعت به حدی بزرگ است که نمی توان تاثیر آن را بر زندگی های امروزی نادیده گرفت.

از ماشین آلات نساجی برای تولید و تهیه پارچه با کاربردهای مختلف استفاده می شود. تمامی مراحل تولید پارچه اعم از ریسندگی، بافندگی، رنگرزی، چاپ و غیره تماما به کمک این دستگاه ها انجام می گیرد. با وبلاگ نگین باف همراه باشید.

آشنایی با ماشین آلات نساجی

تجهیزات و دستگاه های نساجی

ماشین آلات نساجی انواع مختلفی دارند که از هر کدام با هدف و منظور خاصی استفاده می شود. جهت آشنایی هرچه بیشتر با انواع دستگاه های مورد استفاده در این صنعت لازم است با انواع نساجی آشنا شد. طیف وسیعی از انواع ریسندگی و نساجی وجود دارند که مهم ترین ان ها عبارتند از:

ریسندگی نیمه فاستونی

ماشین آلات نساجی که برای ریسندگی نیمه فاستونی به کار برده می شوند همان قابلیت ماشین های ریسندگی پنبه را دارند. تنها مشخصه و تفاوت اصلی این ماشین ها آن است که الیاف را صاف و مستقیم می کنند.

ریسندگی پنبه ای

ماشین آلات نساجی که برای ریسیدن  پنبه به کار میروند دستگاه های ویژه ای  هستند که دارای امکانات خاص و منحصر به فرد می باشند. این مدل ماشین ها دارای سرعت بالایی در تولید پنبه به نخ هستند.

ریسندگی فاستونی

برای این نوع ریسندگی از انواع ماشین آلات نساجی با هدف تولید نخ استفاده می شود. همچنین  از ماشین های مخصوص شستشو نیز در این مرحله  استفاده می شود. این ماشین ها معمولا دارای عمق زیادتری نسبت به بقیه دستگاه ها می باشند و برای رنگرزی نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

تمامی مراحل تولید پارچه از تبدیل الیاف به نخ گرفته تا مرحله چاپ و آماده سازی به کمک ماشین آلات نساجی می باشد. در یک کارخانه نساجی الیاف برای تبدیل شدن به نخ و در نهایت پارچه باید ۶ مرحله را سپری نمایند. لازم به ذکر است که هر کدام از این مراحل شش گانه نام و عنوانی بخصوص دارند که به کمک ماشین های مخصوص طی می شوند؛پ

1- آماده سازی مواد اولیه: در این مرحله با استفاده از دستگاه های مخصوص بسته های حاوی الیاف از همدیگر تفکیک می شوند.

۲- مخلوط کردن الیاف: در این مرحله از ماشین مخلوط کن جهت مخلوط کردن الیاف مختلف و  جدا کردن ناخالصی ها استفاده می شود. در این مرحله به کمک ماشین های مخصوص مجموعه ای از فرایند های مکانیکی انجام می گیرند.

۳- وارد شدن الیاف به ماشین کارد: الیافی که در دو مرحله قبل توسط ماشین آلات نساجی مختلف  آماده شده اند باید به کمک ماشین کارد تغذیه شوند. کار اصلی این دستگاه عبور دادن الیاف از قسمت های مختلف  خود و موازی کردن آن ها است. ماشین کارد به خوبی الیاف را از هم باز کرده و طول آن ها را کوتاه می کند. آنچه که در نهایت از ماشین کارد خارج می شود الیافی به شکل تارعنکبوت می باشند.

نحوه عملکرد ماشین آلات نساجی

قطعا عملکرد هر کدام از ماشین آلات نساجی بر پایه یک سری دستورالعمل و قواعد و با هدف خاصی تعیین شده اند. در ادامه به شرح عملکرد برخی از این دستگاه ها خواهیم پرداخت؛

ماشین ریسندگی

ماشین ریسندگی یکی از دستگاه های مهم در صنعت نساجی است. زیرا عملکرد آن تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت پارچه تولید شده می گذارد. پروسه کار این دستگاه به این شکل است که الیاف را بعد از تفکیک و پاکسازی طی مراحلی تابانده و به نخ تبدیل می کند.

ماشین بافندگی

ماشین بافندگی  جزء پرکاربردترین و مهم ترین ماشین آلات نساجی به شمار می آید. نحوه عملکرد این دستگاه به این صورت است که نخ های تار و پود به شکل منظمی در هم تنیده می شوند. تنیده شدن تار و پود انقدر ادامه خواهد یافت تا در نهایت پارچه مورد نظر تولید شود.

ماشین رنگرزی

دستگاه رنگرزی یکی از مهمترین ماشین آلات نساجی است. ماشین رنگرزی دارای مدل ها ی مختلفی است و عملکرد همه آن ها در نهایت موجب  رنگ‌ شدن الیاف خواهد شد. نحوه عملکرد این ماشین این گونه است که ابتدا الیاف را درون دستگاه قرار  می دهند. سپس آن را بر اساس مکانیزم خاصی به رنگ آغشته می کنند.

ماشین آلات تولید کننده نخ

دستگاه  تولید کننده نخ یکی از ماشین آلات نساجی است که در مراحل اولیه تولید پارچه از آن استفاده می شود. وظیفه اصلی این ماشین تبدیل کردن الیاف مختلف به نخ می باشد.

انواع مدل های این نوع ماشین آلات صنعتی

انواع ماشین آلات نساجی

مدل ها و انواع مختلفی از ماشین آلات نساجی در بازار موجود هستند. به طور کلی برای تولید پارچه باید از ماشین ها و دستگاه هایی با مدل و انواع مختلف  استفاده شود. انواع  ماشین  و دستگاه هایی  که در صنعت نساجی مورد استفاده قرار می گیرند  به ۴ قسمت تقسیم می شوند که عبارتند از:

۱. ماشین آلات مورد استفاده در مرحله مقدماتی.

۲. دستگاه های مخصوص رنگرزی الیاف.

۳. ماشین آلات مخصوص چاپ پارچه.

۴. ماشین آلاتی که در مرحله نهایی و تکمیلی به کار گرفته می شوند.

مهمترین ماشین آلات نساجی کدامند؟

از جمله مهمترین ماشین آلات نساجی که دراین صنعت مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

ماشین آلات ریسندگی

دستگاه ها و ماشین آلات ریسندگی معمولا برای تبدیل الیاف به نخ مورد استفاده قرار می گیرند. عملکرد این نوع ماشین طی مراحل ویژه ای انجام می گیرد.

انواع ماشین آلات نساجی

ماشین آلات بافندگی

مدل های مختلف از ماشین هایی که برای بافندگی استفاده می شوند شامل دستگاه های بافندگی با اب و جت هوا می باشند. مدل هایی که به نام جت هوا معروفند به کمک نیروی حاصله از هوا کار می کنند. همچنین مدل های ابی نیز به کمک نیروی آب کار بافندگی را انجام می دهند.

ماشین آلات چاپ

این نوع از ماشین های نساجی در انواع و مدل های مختلفی وجود دارند که هر کدام در موارد خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. ماشین های چاپی که در صنعت نساجی مورد استفاده قرار می گیرند شامل چاپ تخت، روتاری و غلتکی می باشند.

ماشین آلات رنگرزی

جتهای رنگرزی یکی دیگر از ماشین آلات نساجی است.  دستگاه های رنگرزی بر اساس فاکتور های مختلفی به سه دسته تقسیم می شوند. نوع الیاف، نوع پارچه، نسبت L/R  و تاثیر آن در رنگ نهایی پارچه از جمله این فاکتور ها می باشند. دستگاه جریان هوا، دستگاه جریان ملایم و دستگاه کاملا غوطه ور مدل های  مختلف ماشین  رنگرزی هستند.

چرخ خیاطی

معمولا در صنعت نساجی از چرخ خیاطی های صنعتی گوناگونی استفاده می شود. در تولید لباس و منسوجات نساجی برای هر نوع دوختی تقریبا از یک مدل چرخ خیاطی استفاده می شود. چرخ خیاطی بارتک، چرخ خیاطی سوراخ دکمه و چرخ خیاطی اتصال دکمه از جمله مهمترین این دستگاه ها می باشند.

اشتراک گذاری این مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *